Thursday, August 19, 2010

Siakap Sambal Nenas

Bahan-bahan:-
1 ekor Ikan siakap (cuci dan kelar, kemudian lumur dengan garam, serbuk kunyit dan sedikit tepung jagung)
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang
5 ulas bawang merah ditumbuk
1 inci halia dihiris nipis
3 ulas cili padi (potong kecil2)
2 sudu cili boh (dari lada kering yang direbus dan dimesin)
2 keping nanas dalam tin dipotong dadu
1/4 biji carrot (dipotong panjang)
2 sudu besar sos cili
1 sudu asam jawa adabi (campur sedikit air)
3 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara masak:-
1. Goreng siakap yang siap dilumur garam, serbuk kunyit dan tepung jagung dalam minyak yang banyak sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2.Didalam kuali berasingan, tumis bawang besar, bawang putih,bawang merah,halia dan cili padi hingga naik bau. Masukkan daun limau purut dan tumis lagi.
3. Masukkan cili boh. Tumis hingga garing.
4. Masukkan cili sos yang telah dicampur dengan air asam jawa. Masukkan gula. Biar pekat.
5. Masukkan carrot dan nanas. Gaulkan sebati. Rasakan garam. Biar hingga masak.
6. Setelah masak, tuangkan keatas ikan.
7. Ikan sedia dihidang untuk berbuka puasa.
Selamat Berbuka Puasa...

No comments:

Post a Comment