Monday, July 19, 2010

Sup Telur

Sup telur memang menjadi lauk pilihan bila dah boring makan lauk ayam, daging ikan dsb. Memang simple. Nak buatnye pun mudah. Resepi ni mama belajar dari MIL. Tapi mama ubahsuai berdasarkan bahan-bahan yang ada kat rumah. Mari lihat resepimya.
Bahan-bahan
2 biji telur (ni untuk makan 2 orang, ikut suke nak letak brape biji pun)
Stgh biji bawang besar
2 ulas bwg putih
Sedikit halia (1/2 inci bolehla)
Kentang 2 biji dipotong kecil2
Sebiji tomato - belah 4
1/2 biji carrot dipotong bulat
Air (2 cawan)
Serbuk lada hitam - boleh juga guna lada hitam yang ditumbuk
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara
1. Bawang merah, bwg putih, halia ditumbuk
2. Tumis bahan yg ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan kentang dan carrot dan balik2kan.
4. Masukkan serbuk lada hitam.
5. Masukkan air dan rebus sampai mendidih.
6. Pecahkan telur sebiji demi sebiji. Jangan kacau sup supaya telur tidak pecah.
7. Masukkan tomato dan akhirnya garam secukup rasa.
8. Biar sehingga masak.

No comments:

Post a Comment