Monday, July 19, 2010

Sambal Bacang


Minggu lepas balik rumah MIL. Terhidu bau bacang. Rupanya jiran sebelah bagi buah bacang kat MIL . Untuk juadah makan tengahari tu MIL buat sambal bacang. Punyalah berselera makan. Bila pulang ke Putrajaya MIL suruh bawa balik buah bacang. Oleh kerana masih terbayang-bayang akan kesedapan sambal bacang MIL, mama pun cubalah buat seperti resepi di bawah.
Bahan2
1 biji buah bacang dipotong kecil2
10 biji cili padi (ikut suka nak letak byk mana, kalau nak lagi pedas, tambah lagi)
Belacan bakar
Garam dan gula secukup rasa
Cara
Tumbuk cili, belacan, gula dan garam seperti buat sambal belacan. Bila sudah sebati, masukkan buah bacang yang sudah dipotong tadi dan tumbuk lagi supaya bacang pecah2. Seeloknya tumbuk biji cili sampai lumat, tapi mama biarkan seperti dalam gambar. Heheheh....Selepas itu bolehlah dihidangkan dan makan dengan nasi panas. wow...terliurnya....

No comments:

Post a Comment