Tuesday, August 17, 2010

Sambal Buncis Campur Tempe

Salam Ramadhan buat semua.
Bagi wanita bekerja macam mama ni, perlukan resepi yang simple dan mudah dimasak untuk hidangan berbuka. Lagi-lagi dengan terkejar2 nak uruskan anak2 yang masih kecil. Jadi pada hari pertama puasa, mama telah sediakan sambal buncis campur tempe untuk juadah berbuka. Mari lihat bagaimana menyediakannya.

Bahan-bahan:
Segenggam kacang buncis dipotong serong
2 keping tempe (mama beli yang dibungkus dalam sejenis daun, x tau daun ape, jadi tempenye bersaiz kecil)
 - potong kecil2 tempe ni
Segenggam ikan bilis
Bawang besar dihiris nipis
3 sudu ciliboh (Boleh tambah ikut suka pedas mana)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak
Sedikit air

Cara masak :-
1. Goreng tempe sehingga kekuningan. Ketepikan
2. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
3. Tumis bawang besar hingga naik bau.
4. Masukkan cili boh dan tumis hingga garing. Masukkan gula.
5. Kemudian masukkan kacang buncis. Kaup balikkan dengan cili tadi. Masukkan sedikit air utk melembutkan kacang.
6.Bila kacang hampir lembut, masukkan tempe dan ikan bilis tadi. Akhir sekali masuk garam secukup rasa.
7. Gaulkan dalam kuali beberapa ketika.
8. Sambal buncis simple sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment