Sunday, November 15, 2009

Sambal Kulat


Ayah memang gemar makan kulat. Tak kiralah kulat tu dimasak macam manapun. Malam tadi kita orang pergi Chow Kit semata-mata nak dapatkan kulat. Kat Putrajaya memang tak pernah jumpa orang jual kulat. Sepinggan kulat dijual pada harga RM2. Hari ni mama buatla sambal kulat kegemaran ayah. Agak sukar mencuci kulat. Kena sabar sebab nak betul2 bersih. Kena asingkan ulat2 kayu dari kulat. Kemudian direndam dalam air yg dicampur garam. Biarkan seketika. Kemudian dicuci dengan air bersih sehingga air basuhan tu berwarna putih. disini mama kongsikan resepi sambal kulat dengan pembaca semua. Selamat mencuba.
Bahan:-
Sepinggan kulat
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 ulas cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)
Sedikit udang kecil
sebatang serai dititik
sedikit air
Garam secukup rasa
Serbuk perisa
Minyak untuk menumis
Cara masak-
1. Cuci kulat bersih-bersih dan tumbuk kulat hingga separuh lumat.
2. Tumbuk bawang merah, putih dan cili padi.
3. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan serai.
4. Masukkan udang dan tumis hingga kulit udang kemerahan.
5. Masukkan kulat dan balik2 kan.
6. Masukkan air.
7. Masukkan garam dan bahan perisa secukup rasa. Biarkan air kering.
8. Kulat masak apabila rasanya lembut.

2 comments:

  1. Waaa sedapnya! musim2 ujan ni kt kg byk la kulat ni kan....goreng pedas2 mcm ni lg kaw kan u...

    ReplyDelete