Bahan2:-
Ikan siakap (sapu garam dan kunyit)
Cili kering (direbus dan di blend jadi cili boh)
4 ulas Bawang merah
4 ulas Bawang putih
1 inci Halia
1 biji Bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas Cili merah (dipotong dadu)
3 ulas Cili padi (dipotong 2)
1 biji Tomato (dipotong dadu)
Serai dititik
Daun limau purut
Sos plam
Sos cili
Sos tiram
Garam secukup rasa
Minyak (untuk goreng ikan dan menumis)
Sedikit air
Cara masak:-
1. Goreng ikan siakap hingga separuh garing. Guna minyak yang banyak. Setelah masak ketepikan.
2. Blend bawang merah, putih dan halia.
3. Tumis bahan yang diblend hingga naik bau. Masukkan daun limau purut dan serai.
4. Masukkan cili boh. Tumis hingga garing.
5. Maukkan sos plam, sos cili, sos tiram. Campur sedikit air.
6. Maukkan bahan2 yg dipotong dadu.
7. Masukkan garam secukup rasa. Tumis hingga masak.
8. Setelah masak, lumurkan ke atas ikan dan sedia untuk dihidang.
Sedapnya! ni lauk favorite kami...ala2 thai gitu!
ReplyDelete