Sunday, November 8, 2009

Tomyam Campur






Bahan-bahan :

Ayam (potong kecil2)
Daging (potong nipis2)
Bawang merah (hiris nipis)
Bawang putih (tumbuk)
Kobis purple hiris
Baby Kailan (potong ikut suka)
Lada benggala
Tomato
Carrot (potong bulat2)
Serai (titik)
Cauliflower
Kiub tomyam
Daun limau purut
Air utk rebus ayam dan daging
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan bahan perisa secukup rasa
Cara masak :-
1. Tumis bawang putih dan merah sampai naik bau.
2. Masukkan ayam dan daging. Kemudian balikkan ayam dan daging.
3. Masukkan air, kiub tomyam, serai dan rebus sampai mendidih.
4. Bila mendidih, masukkan sayur-sayuran dan daun limau purut. Biar sehingga mendidih lagi.
5. Akhir sekali, masukkan tomato, garam dan serbuk perisa.

No comments:

Post a Comment