Kali ni mama nak berkongsi resepi sambal belimbing. Mama belajar dengan adik mama a.k.a Mak Usu. Sambal belimbing ni juga orang Pahang biasa sebut sambal hitam. Mungkin sebab warnanya hitam. Disini mama senaraikan bahan-bahan yang digunakan untuk buat sambal hitam ni.
20 biji belimbing buluh
Segenggam ikan bilis
Sebiji bawang besar
Segenggam cili padi
Sedikit garam
Cara buat sambal ni ialah seperti berikut :-
Ambil belimbing buluh dan cuci hingga bersih. Toskan dan letak dalam periuk dan letak atas dapur seperti gambar no.2. Tak perlu letak air kerana belimbing akan mengeluarkan airnya sendiri. Guna api kecil. Biarkan belimbing bertukar warna seperti gambar no.3 hingga no.5. Seterusnya biarkan sehingga belimbing sehingga lembik dan berubah ke warna hitam seperti gambar no.6 dan 7.
Seterusnya, campurkan ikan bilis, cili padi, bawang dan belimbing dan tumbuk dalam lesung batu. Tumbuk sehingga lumat.
Setelah lumat, ia sedia untuk dimakan bersama nasi. Sesuai dimakan bersama ikan bakar atau goreng.
wah sambal belimbing...
ReplyDeletepernah mkn kat umah mak mertua...
tp versi masak la...
sedaappp..nyum..nyum...
sweetfiza, cubalah resepi yang ni pula...
ReplyDelete