Hari ni ayah beli ikan patin kat kedai Pak Aji, Presint 8. Besar sungguh ikannya. Ayah beli 4 potong dengan harga RM5. Murah sekali. Kebiasaannya kalau masak ikan patin, mama akan buat masak asam tempoyak. Tapi kali ni buat masak lemak cili padi pasal ayah tak makan tempoyak. Jom lihat cara memasaknya.
Bahan-bahan:-
4 potong ikan patin (cuci bersih dengan limau nipis)
10 tangkai cili padi
Kunyit sebesar ibu jari
Santan dari 1 biji kelapa
2 batang serai (dititik)
Sebiji tomato dibelah empat
Sekeping asam gelugor
Garam secukup rasa
Cara masak:-
1. Tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat.
2. Setelah lumat, letak sesenduk santan ke dalam lesung batu tadi dan gaulkan dengan bahan yang ditumbuk tadi. Tuangkan santan yang telah digaul bersama bahan tumbuk kedalam kuali atau periuk. Masukkan baki santan dan gaulkan lagi kedalam periuk supaya santan menjadi sebati dengan bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan ikan, serai dan asam gelugor.
4. Masak dengan api sederhana. Sentiasa kacau santan supaya tidak pecah minyak. Kacau sehingga mendidih.
5. Kemudian masukkan tomato dan rasakan garam. Biarkan sehingga masak.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment