Hari ni teringin nak makan nasi berlauk macam yang famous kat Kelantan tu tapi x pandai buat. Last-last buat resepi sendiri je la. Biasa orang guna ikan tongkol, tapi mama guna ikan merah. Yang sambal plak, kalau x silap mama xde letak tomato, tapi mama ubahsuai letak tomato. Nasi plak guna beras basmathi.
Jom tengok resepi ciptaan mama :-
Bahan utk gulai lemak ikan :
2 keping ikan merah
Santan (1/2 biji kelapa)
1 inci halia
1 inci kunyit
6 ulas cili padi
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Sebatang serai dititik
Sekeping asam keping
Garam secukup rasa
Cara masak :
1. Halia, kunyit, cili padi, bawang besar dan bawang putih dimesin.
2. Tuangkan bahan dimesin kedalam periuk dan masukkan santan, serai dan asam keping.
3. Masak sampai mendidih. Pastikan gulai sentiasa dikacau agar tidak bertahi minyak.
4. Masukkan ikan, biar sampai masak. Masukkan garam seckup rasa.
Bahan untuk sambal
6 ulas cili padi
Sebiji tomato
Garam
Gula
Cuka
Cara menyediakan:
1. Cili, tomato, garam dan gula ditumbuk sehingga lumat
2. Letakkansedikit cuka dan gaulkan.
Untuk nasi, guna beras basmathi. Masak seperti biasa. Jika suka tambahkan sedikit garam.
teringat nasi berlauk kat klate!
ReplyDeletecepat2 blk mesia...
ReplyDelete