

Bahan:-
Sepinggan kulat
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 ulas cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)
Sedikit udang kecil
sebatang serai dititik
sedikit air
Garam secukup rasa
Serbuk perisa
Minyak untuk menumis
Cara masak-
1. Cuci kulat bersih-bersih dan tumbuk kulat hingga separuh lumat.
2. Tumbuk bawang merah, putih dan cili padi.
3. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan serai.
4. Masukkan udang dan tumis hingga kulit udang kemerahan.
5. Masukkan kulat dan balik2 kan.
6. Masukkan air.
7. Masukkan garam dan bahan perisa secukup rasa. Biarkan air kering.
8. Kulat masak apabila rasanya lembut.
Waaa sedapnya! musim2 ujan ni kt kg byk la kulat ni kan....goreng pedas2 mcm ni lg kaw kan u...
ReplyDeletemasak lemak pun sodap...
ReplyDelete