Sunday, February 7, 2010

Ikan Masin Simple

Bahan-bahan:-
2 keping Ikan talang masin
2 biji Bawang besar - dihiris
5 ulas cili kering - digunting pendek
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara masak:-
1. Goreng ikan talang hingga masak dan ketepikan.
2. Didalam kuali yang berasingan, tumis bawang besar dan cili kering hingga naik bau dan garing.
3. Masukkan ikan talang yang telah digoreng tadi dalam kuali dan kaup balikkan.
4. Angkat dan sedia untuk dimakan.

Masak Lemak Tenggiri

Bahan-bahan:-

3 potong ikan tenggiri
200 ml santan
5 ulas cili padi
2 biji bawang merah
1 inci kunyit
Sebatang serai - dititik
4 batang kacang panjang - dipotong2
Seulas asam keping
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara masak :-
1. Tumbuk cili padi, bawang dan kunyit.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan serai dan tumis hingga naik bau.
4. Masukkan santan dan kemudian masukkan ikan dan asam keping. Kacau perlahan.
5. Bila mendidih, masukkan kacang panjang.
6. Masukkan garam secukup rasa dan kacau perlahan hingga masak.